Arrangér guidede ture ud i naturen

Tur i naturen

Vi tager et kig på, hvordan du kan arrangere guidede ture i naturen og kigger på de vigtigste ting, du skal vide om moms i forbindelse med, at du er rundviser i naturen.

Hvis du gerne vil arrangere guidede ture i naturen, er det ikke noget problem. Det eneste, du skal vide, er, hvordan momsen fungerer. Du skal nemlig have kendskab til momsen, der trækkes til og fra, når du er en enkeltmandsvirksomhed, som tilbyder rundture i naturen. Vi vil her komme med en hurtig guide om de vigtigste ting, du skal vide i forbindelse med momsen, hvis du vil vise rundt i naturen.

Det skal du vide om momsen

Det er sådan, at alle de ting, du køber i dagligdagen, er belagt med en afgift til staten. En af afgifterne er den såkaldte ”merværdiafgift,” som går under navnet moms. Det er en afgift på 25 %. Hvis du sælger en vare eller ydelse, som i det her tilfælde kan være den guidede tur i naturen, skal du tilføje moms til beløbet. Det betyder helt konkret, at hvis du tilbyder rundture i naturen for 400 kroner, skal du lægge 100 kroners moms til beløbet. Af den grund skal din kunde i alt betale 500 kroner for naturydelsen, således at du kan afregne de 100 kroner i moms til Skat. Det betyder, at med i prisen er der aflagt en pris til din kunde og ikke dig, der giver ydelsen.

Køber du varer og ydelser til din virksomhed, kan du i de fleste tilfælde få pengene tilbage i skat. Hvis du eksempelvis køber en vare, der koster 2000 kroner, kan du få 400 kroner tilbage, som er momsbeløbet. Det betyder, at du reelt giver 1600 kroner for ydelsen. Som erhvervsdrivende er du så heldig ikke at skulle bekymre dig om merudgiften (momsen), som den ville være, hvis ikke det var muligt for dig at trække den fra.

Visse ting er undtaget moms

Når det kommer til taxakørsel, salg af finansielle ydelser, eller hvis du arbejder som en tandlæge, læge eller psykolog, er der visse ydelser, som ikke inkluderes i momsen. I stedet regnes der lønsumsafgift. I korte træk er lønsumsafgiften en afgift for virksomheder, som sælger momsfrie ydelser. Det er muligt at trække lønsumsafgiften fra i skatteregnskabet som en driftsomkostning.

Det er din pligt, at du momsregistrerer dig selv, inden omsætningen overstiger 50.000 kroner inden for en periode på 12 måneder.

Moms i EU og resten af verden

Når du laver handler med lande i EU eller uden for EU, gælder der særlige regler inden for momsen. Det kan være, at du eksempelvis vil hente en god GPS, hvis du vil lave skattejagt i din rundtur i skoven. I adskillige tilfælde vil du stå i en situation, hvor du helt slipper for at skulle betale moms. Hvis du sælger noget til EU, er der særlige regler, du skal følge. Der skal udfyldes noget inden for momsangivelsen for ydelser og varer, og der er også en særlig rubrik for salg uden for EU.

Hvordan skal momsen regnes ud?

Det er ikke særlig svært. Det er faktisk noget, du kan gøre på et stykke papir, som du opdeler i to kolonner. I den ene skriver du, hvad din købsmoms er, og i den anden registrerer du din salgsmoms. Det er vigtigt, du skriver datoen for de to ting, da moms skal indberettes månedligt, hvert kvartal eller hvert halvår afhængigt af, hvor mange penge du tjener på din virksomhed.

Hvis du eksempelvis skal afregne moms for det første halvår af 2019, skal du lægge alle bilag fra salgsmomskolonnen sammen. Det samme skal du gøre med købsmomsen.

Et eksempel kan være, at tallet i salgsmomsen bliver 2000 kroner. Så kan tallet i købsmomsen sættes som 500 kroner. Når du har de tal, skal du trække købsmomsen fra din salgsmoms. I det her tilfælde bliver det så 1500 kroner. Det er så det beløb, som du skal indlevere og betale til Skat. Hvis ikke du er den største fan af det at rode rundt med papirer, kan du regne tallene ud på regnskabsprogrammer. Når du afregner hos Skat, og du indgiver salgsmoms og købsmoms, kan Skats system regne det hele ud for dig.

Vær den første der kommenterer

Skriv din kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*